DENSOLEN – Csővezetékek szalagos korrózióvédelme

A DENSOLEN®-szalagokat és rendszereket már több mint 40 éve használják a földbe fektetett csövek, varratok, ívek, szerelvényeik és tartályok tartós korrózióvédelmeként. Az első háromrétegű szalagot (DENSOLEN®-S40) a DENSO 1971-ben találta fel, amit hozzávetőleg 10 évvel követett a mai napig használt és azóta jól bevált aszimmetrikus szalagfelépítés. Legyen szó akár új vezetékek építéséről, akár régi vezetékek felújításáról a DENSOLEN rendszereket 1971 óta nagy sikerrel alkalmazzák világszerte. A DENSOLEN szalagrendszerek jelentik a korrózióvédelem területén a technika mai állapotát a gyártásuk során felhasznált modern polietilének állandó alkalmazásával és fejlesztésével.

A DENSOLEN®-szalagokat számos módon lehet kombinálni. Ami minden rendszerben azonos, hogy a belső szalag minden esetben háromrétegű önhegedő szalag vagy egy tiszta butilkaucsuk szalag kerül alkalmazása. Csak ezek a szalagok képesek az átlapolási területen az összehegedésre, ami eredményeként egy csőszerű bevonatot kapunk, ami gyakorlatilag diffúziómentes a víz és levegő számára.

DENSOLEN® – Rendszerek

A DENSOLEN® – korrózióvédelmi rendszerek hidegen feldolgozható polietilén hordozófóliára ko-extrudált butilkaucsuk szalag kombinációk, amelyek egy butilkaucsuk alapú felületi előkezelő szerrel bevont fém felületen kerülnek alkalmazásra.

A DENSOLEN® – korrózióvédelmi rendszerek egy – és kétszalagosak vagy akár három szalagosak lehetnek. Az egyszalagos rendszereknél a DENSOLEN®- szalag egyszerre látja el a belső, korrózióvédelem feladatát és a külső, mechanikai védelem szerepét. A kétszalagos rendszerek esetén ezek a funkciók egyes szalagtípusokhoz vannak hozzárendelve.

image38A DENSOLEN® – korrózióvédelmi rendszerek a DVGW (Deutsche Vereinigung für Gas und Wasserfaches – Német gáz és vízipari egyesülés) regisztrálta, engedélyezte és minden esetben teljesítik az EN 12068 és DIN 30672-es szabványokban elvártakat.

DENSOLEN®-szalagok

A DENSOLEN® szalagok polietilén-butilkaucsuk alapúak és az alábbi kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek:

  • hidegen feldolgozható
  • önhegedő
  • csőszerű bevonat
  • nagyon jó mechanikai szilárdság
  • diffúziómentesség
  • Vegyszerállóság (Kivétel: olaj / benzin)
  • öregedésálló
  • elektromosan szigetel

Korrózióvédő szalag

A korrózióvédelmi szalagok közé tartoznak szimmetrikusan és aszimmetrikusan felépített háromrétegű szalagok és tiszta butilkaucsuk szalagok.

Ezek a szalagok az alsó butilkaucsuk ragasztó réteggel a fém felületére tapadnak, míg a felső butilrétegek biztosítják az összenővést a további felső szalagrétegekkel. Ezzel érik el a csőszerű bevonatot, amely szinte áthatolhatatlan a víz és levegő számára.

Aszimmetrikus felépítésű ko-extrudált háromrétegű szalag

image39Az aszimmetrikus felépítésű szalagok fém felület felé eső belső része sokkal vastagabb.A külső butilrétegnek csak a következő réteghez való kötést kell szolgálnia.

A vastag belső butilréteg tovább a fém felületi egyenetlenségeit és felveszi kitöltve azokat.

 

Szimmetrikus felépítésű ko-extrudált háromrétegű szalag

image40A szimmetrikus felépítésű háromrétegű szalagok esetében a butilkaucsuk ragasztórétegek a polietilén hordozófólia mindkét oldalán egyenlő a vastagsága.

 

 

A ko-extrúziós eljárás megakadályozza a fólia és a ragasztóréteg elválást a magas nyíró erővel járó folyamatok igénybevételekor.

Butilkaucsuk szalag

image41Tiszta butilkaucsuk szalagokban egy nagyon vékony polietilén fólia közbenső réteg van. Ennek a rétegnek az a szerepe, hogy a spirális tekercselés során a szalag nyúlását megakadályozza.  Ezen szalagok első sorban a jó plasztikus és simulékony tulajdonságukkal tűnnek ki, amelyek alkalmassá teszik őket a bonyolultabb geometriájú formatestek szigetelésére.

Mechanikai védőszalagok

A mechanikai szilárdság növelése a DENSOLEN rendszereket mechanikai védőszalagokkal lehet kombinálni.  Ezek elsősorban a butilkaucsuk szalagokkal kombinálva növelik a rendszer elenállóképességét az ütési – és benyomódási hatásokkal szemben.

Ebben a kategóriában két típus különböztetünk meg: kétrétegű szalagok és ragasztószalagok.

Két rétegű mechanikai védőszalagok

image42

A kétrétegű szalagok a gyártásuk során ko-extruziós eljárásban a polietilén fóliával együtt készül a butilkaucsuk ragasztóréteg. Ez a szalag a tiszta butilkaucsuk belső szalaggal összenő egy egységgé.

Mechanikai ragasztószalagok

image43 A ragasztószalagok pusztán tapadnak a hotmelt ragasztó miatt.

 

 

Rendszereink:

Egyszalagos DENSOLEN AS40+

Egyszalagos DENSOLEN AS40+

Külső passzív korrózióvédelmi bevonat földbe és vízbe fektettet acél csövek, ívek, szerelvények és tartályok számára az MSZ EN 12068: 2000 illetve DIN 30672 szerint, C igénybevételi osztály, 50 °C tartós üzemhőmérsékleten, magas korrózióvédelmi és mechan...
Kétszalagos DENSOLEN AS30 / R20MP

Kétszalagos DENSOLEN AS30 / R20MP

Kétszalagos rendszer teljes csőszálakra, vezetékekre, kiváló korrózióvédelmi tulajdonságokkal, amely megfelel az európai DIN 30672, EN 12068, és az amerikai ASTM és AWWA szabványok követelményrendszereinek.     Különleges előnyei: valód...
Háromszalagos DENSOLEN System 3

Háromszalagos DENSOLEN System 3

A DENSOLEN® System 3 egy utólagosan felhordható korrózióvédelmi szalagos rendszer, ami tartós védelmet biztosít korrózióvédelmi és mechanikai megterhelésekkel szemben. Felépítését tekintve három fajta DENSOLEN® szalagból épül fel, és egy ige...
RENDSZERKIEGÉSZÍTŐK

RENDSZERKIEGÉSZÍTŐK

  A DENSOLEN Primer alapozók és a DENSOLEN Kitt kitöltő gyurmák mind butilkaucsuk bázisú anyagok. DENSOLEN Primer HT alapozók A DENSOLEN®-szalagrendszerek használatakor minden esetben szigorúan kötelező a DENSOLEN Primer felületi kellősítő folyadékok alkalm...
DENSOMAT tekercselőgépek

DENSOMAT tekercselőgépek

DENSOMAT® -1 : A  DENSOMAT® 1 egy kézi tekercselőgép, amelyekkel a hidegen feldolgozható a 41 mm-es magra tekercselt DENSOLEN® -szalagokat spirálisan, átfedéssel csövek és ívekre lehet felhordani.  A berendezés lehetővé teszi az egységes és konstans feszít...

Egyéb DENSOLEN rendszereinket a gyártó oldalán ezen a linken találja meg.