Műanyag (poliuretán) alapú sínaláöntő anyagok

A műanyag alapú alátöltőanyagok kétkomponensűek és páros kiszerelésben kerülnek szállításra. Az A és a B komponens a kellő keverési arányban vannak csomagolva. Kisebb volumenű feladatok esetén a két komponens összekeverését lehet kézi úton, keverőlapáttal végezni. A két komponenst a saját edényükben összekeverjük ( a B-t öntve a nagyobb A vödörbe) és utána ebből öntjük a helyére, a sín alá.

Az öntést az egyik oldalról végezzük, hogy a másik oldalról figyelni lehessen, hogy az önszintező és önterülő állagú anyag valóban kitölti–e a teljes teret a sín alatt. Miután az anyag az összekeverés után azonnal el kezd kikeményedni, a kézi feldolgozáskor figyelembe kell venni az anyag fazékidejét. Magasabb környezeti hőmérséklet esetén a reakció gyorsabb, a feldolgozhatósági idő rövidebb. 30°C felett a feldolgozást be kell szüntetni, mert a feldolgozhatóság ideje nagyon lerövidül.

Nagyobb feladat és rövid építési idő esetén javasolt az anyag gépi összekeverése és beépítése. Ez egy speciális géppel történhet, amiben a két komponenst összevezetik egy keverőfejbe, ami utána egy fúvókán keresztül a helyére juttatja az anyagot. Ezt a keverő és adagoló berendezést egy járműbe (kisteherautó) lehet szerelni, ezért mobilis megoldás. Az aláöntő anyag feldolgozása hordókból történik. Egyfelől a gépi megoldás lehetővé teszi nagyobb mennyiségek gyors feldolgozását, másfelől magasabb minőségi és műszaki érték garantálható, mert keverési arány a gépen állandóra beállítható, így nem adódhatnak keverési arányok eltévesztéséből adódó hibák. Továbbá a berendezés fel van szerelve egy optikai és akusztikus figyelmeztető rendszerrel, a feldolgozás során a beállított toleranciákat átlépjük.

A műanyag alapú termékek között különbséget teszünk rugalmas poliuretánok és nem rugalmas (merev) epoxigyanták között. Az epoxi alapú rendszereket nem lehet üzem közben beépíteni és nem csökkentik a rezgéseket. A poliuretán alapú anyagok viszont több elönyt is kínálnak.

A rezgéscsillapító hatás, a hosszútávú élettartam tulajdonságaik és az elektromos szigetelő képességük is mind kiváló. A poliuretánok üzem közben is beépíthetőek és mivel nagyon jók a rezgés – és zajcsillapító tulajdonságaik, ezért számos üzemeltető választja ezt a megoldást. Mivel az anyag hidegen kerül beépítésre, akár kisebb munkák esetén is (pl.: egy váltó cseréje) célszerűen alkalmazható.

Beépítéskor nincsen szükség melegítő egységre vagy hasonlóra, mivel az anyag a saját kiszerelésében keverhető és abból önthető is. A problémamentes feldolgozhatóság időt takarít meg a kivitelezőknek. Ezen termékeknél figyelembe kell venni, hogy a magasabb igénybevételi követelményekket teljesítő terméktípusok tartósságukkal arányosan az árai relatív drágábbak is. A hosszútávú élettartam alatt nyújtott kiváló tulajdonságaik miatt azonban rövid időn belül amortizálódnak a beszerzéskor keletkezett egyszeri többletköltségek.

Poliuretán bázisú sínalátöltő anyagok a DENSO-tól:

DENSOLASTIC® SU 45 (Shore A keménység 45)

Gépileg és kézileg feldolgozható tartósan rugalmas, rezgéscsillapítü alátöltő anyag sínek és hasonló területeken.

A DENSOLASTIC SU 45 egy kétkomponensú poliuretánalapú rendszer, ami önthető és rugalmasan kikeményedő. Az kész, beépített anyag rövid ideig ellenáll a dízel üzemanyagnak, és tartósan bírja fagy és olvadásciklusok okozta terhelést és a sós hólét.

Szállítási forma és kiszerelésLieferform und Verpackung

DENSOLASTIC® SU 45 komponens páronként 7,55 kg-os vödrös vagy 160 kg –os hordós kiszerelés szettben (A és B komponensek), szürke-fekete színben. A felületi kellősítő DENSO PRIMER E  kiszerelése 1 liter, nagyobb ksizerelés is lehetséges.

Raktározás saját kiszerelésében, szobahőmérsékleten, napfénytől és nedvességtől védve 12 hónapig tárolható.

Anyagtulajdonságok:

  • rezgéscsillapító
  • vegyileg és machanikusan terhelhető
  • tartósan rugalmas, a rezgésteszt során 5 millió terhelésváltás után sem volt szerkezeti elváltozás tapasztalható
  • hosszan tartós -20°C és +70°C között
  • ellenáll víznek, 10%-os sóoldatnak, 5% nátronlúgnak és motorolajnak (SAE 10 W 40).
Kikeményedés 23 °C-on Alakváltozás terhelés hatására

Feldolgozási irányelvek

Felület előkészítése: a felület lehet gyengén nedves, olajos és zsíros, ezeket a szennyeződéseket el kell távolítani. Egyéb szennyeződéseket, mint víz, jég vagy hó, szintén el kell távolítani. A DENSO PRIEMR E használatával a tapadási tulajdonságok a különböző felületeken nagyban javítható, használata kötelező.

Az anyag feldolgozása: a komponensek keverési aránya A : B = 100 : 16 (tömeg szerint), A : B = 100 : 8,8 (térfogat szerint). A feldolgozás előtt az A komponenst jól fel kell keverni, utána hozzáadható a B komponens. A keveréket lassú fordulatszámon ( 500 ford./perc) legalábbb 70 másodpercig kell alaposan keverni. Az edény falán tapadt anyagot szintén be kell keverni. A minőségileg legjobb eredményt egy 2K adagológéppel lehet elérni. A levegőnek és a felületnek legalább +/- 0°C kell lennie, az anyagnak el kell érnie a 15°C-ot. Szobahőmérsékleten a fazékidő ca. 4-6 perc, 2 óra elteltével az anyag már nem ragacsos, 24 óra leteltével terhelhető.

DENSOLASTIC® SU 65 (Shore A keménység 65)

Gépileg és kézileg feldolgozható tartósan rugalmas, rezgéscsillapító alátöltő anyag sínek és hasonlü területeken.

A DENSOLASTIC SU 65 egy kétkomponensú poliuretánalapú rendszer, ami önthető és rugalmasan kikeményedő. Az kész, beépített anyag rövid ideig ellenáll a dízel üzemanyagnak, és tartósan bírja fagy és olvadásciklusok okozta terhelést és a sós hólét.

Szállítási forma és kiszerelésLieferform und Verpackung

DENSOLASTIC® SU 45 komponens páronként  7,44 kg-os vödrös  vagy 135 kg –os hordós kiszerelés szettben (A és B komponensek) , szürke-fekete színben. A felületi kellősítő DENSO PRIMER E  kiszerelése 1 liter, nagyobb kiszerelés is lehetséges.

Raktározás saját kiszerelésében, szobahőmérsékleten, napfénytől és nedvességtől védve 12 hónapig tárolható.

Anyagtulajdonságok:

  • rezgéscsillapító
  • vegyileg és machanikusan terhelhető
  • tartósan rugalmas, a rezgésteszt során 5 millió terhelésváltás után sem volt szerkezeti elváltozás tapasztalható
  • hosszú idejű alaktartósság -20°C és +70°C között
  • ellenáll víznek, 10%-os sóoldatnak, 5% nátronlúgnak és motorolajnak (SAE 10 W 40).
Kikeményedés 23 °C-on Alakváltozás terhelés hatására

Feldolgozási irányelvek

Felület előkészítése: a felület lehet gyengén nedves, olajos és zsíros szennyeződéseket el kell távolítani. Egyéb szennyeződéseket, mint víz, jég vagy hó, szintén el ekll távolítani. A DENSO PRIEMR E használatával a tapadási tulajdonságok a különböző felületeken nagyban javítható, használata kötelező.

Az anyag feldolgozása: a komponensek keverési aránya A : B = 100 : 24 (tömeg szerint), A : B = 100 : 13 (térfogat szerint). A feldolgozás előtt az A komponenst jól fel kell keverni, utána hozzáadható a B komponens. A keveréket lassú fordulatszámon ( 500 ford./perc) legalábbb 70 másodpercig kell alaposan keverni. Az edény falán tapadt anyagot szintén be kell keverni. A minőségileg legjobb eredményt egy 2K adagológéppel lehet elérni. A levegőnek és a felületnek legalább 0°C kell lennie, az anyagnak el kell érnie a 15°C-ot. Szobahőmérsékleten a fazékidő ca. 4 perc, 2 óra elteltével az anyag már nem ragacsos, 24 óra leteltével terhelhető.