DENSOLEN – Csővezetékek szalagos korrózióvédelme

A DENSOLEN®-szalagokat és rendszereket már több mint 40 éve használják a földbe fektetett csövek, varratok, ívek, szerelvényeik és tartályok tartós korrózióvédelmeként. Az első háromrétegű szalagot (DENSOLEN®-S40) a DENSO 1971-ben találta fel, amit hozzávetőleg 10 évvel követett a mai napig használt és azóta jól bevált aszimmetrikus szalagfelépítés. Legyen szó akár új vezetékek építéséről, akár régi vezetékek felújításáról a DENSOLEN rendszereket 1971 óta nagy sikerrel alkalmazzák világszerte. A DENSOLEN szalagrendszerek jelentik a korrózióvédelem területén a technika mai állapotát a gyártásuk során felhasznált modern polietilének állandó alkalmazásával és fejlesztésével.

A DENSOLEN®-szalagokat számos módon lehet kombinálni. Ami minden rendszerben azonos, hogy a belső szalag minden esetben háromrétegű önhegedő szalag vagy egy tiszta butilkaucsuk szalag kerül alkalmazása. Csak ezek a szalagok képesek az átlapolási területen az összehegedésre, ami eredményeként egy csőszerű bevonatot kapunk, ami gyakorlatilag diffúziómentes a víz és levegő számára.

DENSOLEN® – Rendszerek

A DENSOLEN® – korrózióvédelmi rendszerek hidegen feldolgozható polietilén hordozófóliára ko-extrudált butilkaucsuk szalag kombinációk, amelyek egy butilkaucsuk alapú felületi előkezelő szerrel bevont fém felületen kerülnek alkalmazásra.

A DENSOLEN® – korrózióvédelmi rendszerek egy – és kétszalagosak vagy akár három szalagosak lehetnek. Az egyszalagos rendszereknél a DENSOLEN®- szalag egyszerre látja el a belső, korrózióvédelem feladatát és a külső, mechanikai védelem szerepét. A kétszalagos rendszerek esetén ezek a funkciók egyes szalagtípusokhoz vannak hozzárendelve.

A DENSOLEN® – korrózióvédelmi rendszerek a DVGW (Deutsche Vereinigung für Gas und Wasserfaches – Német gáz és vízipari egyesülés) regisztrálta, engedélyezte és minden esetben teljesítik az EN 12068 és DIN 30672-es szabványokban elvártakat.

DENSOLEN®-szalagok

A DENSOLEN® szalagok polietilén-butilkaucsuk alapúak és az alábbi kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek:

  • hidegen feldolgozható
  • önhegedő
  • csőszerű bevonat
  • nagyon jó mechanikai szilárdság
  • diffúziómentesség
  • Vegyszerállóság (Kivétel: olaj / benzin)
  • öregedésálló
  • elektromosan szigetel

Korrózióvédő szalag

A korrózióvédelmi szalagok közé tartoznak szimmetrikusan és aszimmetrikusan felépített háromrétegű szalagok és tiszta butilkaucsuk szalagok.

Ezek a szalagok az alsó butilkaucsuk ragasztó réteggel a fém felületére tapadnak, míg a felső butilrétegek biztosítják az összenővést a további felső szalagrétegekkel. Ezzel érik el a csőszerű bevonatot, amely szinte áthatolhatatlan a víz és levegő számára.

Aszimmetrikus felépítésű ko-extrudált háromrétegű szalag

Az aszimmetrikus felépítésű szalagok fém felület felé eső belső része sokkal vastagabb.A külső butilrétegnek csak a következő réteghez való kötést kell szolgálnia.

A vastag belső butilréteg tovább a fém felületi egyenetlenségeit és felveszi kitöltve azokat.

Szimmetrikus felépítésű ko-extrudált háromrétegű szalag

A szimmetrikus felépítésű háromrétegű szalagok esetében a butilkaucsuk ragasztórétegek a polietilén hordozófólia mindkét oldalán egyenlő a vastagsága.

A ko-extrúziós eljárás megakadályozza a fólia és a ragasztóréteg elválást a magas nyíró erővel járó folyamatok igénybevételekor.

Butilkaucsuk szalag

Tiszta butilkaucsuk szalagokban egy nagyon vékony polietilén fólia közbenső réteg van. Ennek a rétegnek az a szerepe, hogy a spirális tekercselés során a szalag nyúlását megakadályozza.  Ezen szalagok első sorban a jó plasztikus és simulékony tulajdonságukkal tűnnek ki, amelyek alkalmassá teszik őket a bonyolultabb geometriájú formatestek szigetelésére.

Mechanikai védőszalagok

A mechanikai szilárdság növelése a DENSOLEN rendszereket mechanikai védőszalagokkal lehet kombinálni.  Ezek elsősorban a butilkaucsuk szalagokkal kombinálva növelik a rendszer elenállóképességét az ütési – és benyomódási hatásokkal szemben.

Ebben a kategóriában két típus különböztetünk meg: kétrétegű szalagok és ragasztószalagok.

Két rétegű mechanikai védőszalagok

A kétrétegű szalagok a gyártásuk során ko-extruziós eljárásban a polietilén fóliával együtt készül a butilkaucsuk ragasztóréteg. Ez a szalag a tiszta butilkaucsuk belső szalaggal összenő egy egységgé.

Mechanikai ragasztószalagok

A ragasztószalagok pusztán tapadnak a hotmelt ragasztó miatt.

Rendszereink:

Egyszalagos DENSOLEN AS40+

Egyszalagos DENSOLEN AS40+

Külső passzív korrózióvédelmi bevonat földbe és vízbe fektettet acél csövek, ívek, szerelvények és tartályok számára az MSZ EN 12068: 2000 illetve DIN 30672 szerint, C igénybevételi osztály, 50 °C tartós üzemhőmérsékleten, magas korrózióvédelmi és mechan...
Kétszalagos DENSOLEN  ET100/R20 HT      (+70 °C -ig)

Kétszalagos DENSOLEN ET100/R20 HT (+70 °C -ig)

Hidegen feldolgozható magas hőmérsékletű kétszalagos rendszer fémcsövek és csővezetékek DIN 30672, EN 12068 (B70 terhelési osztály), ASTM és AWWA szabvány szerint korrózióvédelmi bevonatához. Különösen alkalmas magas üzemi hőmérsékletű távhővezetékeknél, olajvez...
Háromszalagos DENSOLEN System 3

Háromszalagos DENSOLEN System 3

A DENSOLEN® System 3 egy utólagosan felhordható korrózióvédelmi szalagos rendszer, ami tartós védelmet biztosít korrózióvédelmi és mechanikai megterhelésekkel szemben. Felépítését tekintve három fajta DENSOLEN® szalagból épül fel, és egy igen robuszt...
RENDSZERKIEGÉSZÍTŐK

RENDSZERKIEGÉSZÍTŐK

  A DENSOLEN Primer alapozók és a DENSOLEN Kitt kitöltő gyurmák mind butilkaucsuk bázisú anyagok. DENSOLEN Primer HT alapozók A DENSOLEN®-szalagrendszerek használatakor minden esetben szigorúan kötelező a DENSOLEN Primer felületi kellősítő folyadékok alkalm...
DENSOMAT tekercselőgépek

DENSOMAT tekercselőgépek

DENSOMAT® -1 : A  DENSOMAT® 1 egy kézi tekercselőgép, amelyekkel a hidegen feldolgozható a 41 mm-es magra tekercselt DENSOLEN® -szalagokat spirálisan, átfedéssel csövek és ívekre lehet felhordani.  A berendezés lehetővé teszi az egységes és konstans feszít...

Egyéb DENSOLEN rendszereinket a gyártó oldalán ezen a linken találja meg.